Over Jolanda Oudijk

Ik en schrijven
Van kinds af aan verzon ik al verhaaltjes. Ik maakte zelf krantjes en ik schreef gedichtjes, bijvoorbeeld bij illustraties van Marjolein Bastin. Soms was ik dagelijks creatief bezig, dan weer maanden niet.
Als tiener schreef en tekende ik vooral in dagboeken. Als twintiger was ik vooral bezig met poëzie.

Verwerking
Na een periode van ingrijpende gebeurtenissen zat ik vol gedachten en indrukken, maar ik was geblokkeerd en het lukte me niet om iets op papier te zetten.
Toen ik eindelijk de tijd en de rust nam, vloeide er opeens een stroom van ideeën, fragmenten en herinneringen uit mijn pen. Het schrijven had een helend effect en ik kon er veel mee verwerken.

Fantasie
Ik ging vervolgens allerlei boeken over schrijven lezen en paste de vormen en technieken toe, waardoor ik erachter kwam dat ik meer in mars had dan ik aanvankelijk dacht. Het schrijven bracht mij steeds meer plezier en ik kon mijn fantasie weer volop gebruiken. In 2009 schreef ik samen met Annette Verspoor en Karin Horst mee aan het kinderboek ‘Het Geheim van de Haspelnap’, vanwege het 750-jarige bestaan van Amersfoort.

Verdieping
Ik heb me vervolgens verder verdiept in het creatief schrijven. Na verschillende cursussen (van columns tot toneel) voltooide ik de training Luisteren naar je pen ©’ van Christine de Vries, waarna ik gecertificeerd cursusleidster werd.
Als achtergrond heb ik daarnaast een opleiding voor holistisch tekendocent gevolgd. Creativiteit op een ander vlak, maar ik heb gemerkt dat ik deze kennis goed kan gebruiken bij schrijfopdrachten. Ik vind het leuk om onderwerpen op een originele manier te benaderen.

Voor jezelf, met anderen
Voor jezelf schrijven kan veel voldoening geven, zoals het dagboekschrijven, maar het kan ook fijn zijn als anderen het waarderen. Ik zit zowel in een schrijfkring als in een dichtkring waarbij teksten gedeeld worden. Daarnaast heb ik een aantal schrijfwedstrijden gewonnen. Vorig jaar is mijn eerste dichtbundel ‘Zwijgzee’ verschenen en in september 2018 is mijn eerste verhalenbundel ‘Waar rook is’ gepubliceerd. Op de website https://jolandaoudijk.nl/ is meer te lezen en te zien. Wil je op de hoogte blijven van mijn publicaties en voordrachten, schrijf je dan in voor Jolanda’s flessenpost: http://eepurl.com/cVQvqz

Mijn visie
Schrijven is een manier om je innerlijke wereld zichtbaar te maken.

Mijn wens voor jou
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan schrijven en ik vind het geweldig om jou door schrijfoefeningen te laten ontdekken hoe verrassend en gemakkelijk schrijven kan zijn.

Wil je het Schrijfcafé eens ervaren? Kijk dan naar de data bij Schrijfactiviteiten.